wegańskie ptasie mleczko (wersja bananowo-czekoladowa)

23316622_384262085338048_626553123396469090_n

Potrzebujesz:

-2-3 dojrzałe banany
-szklanka mleka ryżowego/migdałowego
-dowolne słodzidło
WSZYSTKIE SKŁADNIKI BLENDUJEMY.

-2 łyżeczki agaru
Agar przygotowujemy wg instrukcji i dodajemy do masy bananowej. Połowę masy odlewamy. Drugą połowę wylewamy do foremki silikonowej i wkładamy do lodówki. Do drugiej połowy dodajemy 2 łyżki kakao. Kiedy pierwsza warstwa lekko stężeje, wylewamy na nią drugą warstwę. Wkładamy do lodówki na min. 3 godziny.

Polewa:
-rozpuszczona w kąpieli wodnej tabliczka czekolady min. 70% kakao z dodatkiem łyżeczki oleju kokosowego

Kiedy pianka stężeje, wykładamy ją i kroimy w kostki, każdą osobno moczymy w czekoladzie. Całość wkładamy do zamrażarki na min. 20 minut:)))

Smacznego!

PS!!!Jeśli nie chcesz aby mleczko było za bananowe, drugą masę zrób tylko ze 3/4 szklanki mleka i kakao (z dodatkiem agaru).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *