wegańska karpatka

20171116_131956

Potrzebujesz:
-szklanka wody
-syrop z agawy
-czubata łyżka oleju kokosowego
-szklanka mąki (najlepiej pszenna-ale można spróbować z ryżową)
-2płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-ok. 100 ml aquafaby (wody z cieciorki)
-3 łyżki cukru pudru

Krem:

Jeśli stawiasz na szybkość i łatwość to polecam krem karpatkowy DELECTA z tym, że robimy go na mleku sojowym.

Jeśli chcesz zrobić sam/a KREM to potrzebujesz:
-szklankę mleka sojowego / lub inne wege
-syrop z agawy
-ziarna laski wanilii
-czubata łyżka mąki kukurydzianej
-ekstrakt z wanilii

Do rondelka wlewamy wodę, syrop, olej kokosowy i podgrzewamy. Do mąki dodajemy proszek. Pomału wsypujemy mąkę do rondelka, szybko i energicznie mieszając. Powstanie nam klucha. Odstawiamy do przestygnięcia. Do miski wlewamy ok. 100 ml wody z cieciorki, ubijamy ok. 3 minuty. WAŻNE!!!Po 3 minutach – co minutę dodajemy po łyżce cukru pudru (może być z ksylitol). Kiedy woda nam się ubije na sztywną pianę, dodajemy ją do naszego ciasta trzema partiami, każdą dobrze mieszamy aż do osiągnięcia w miarę standardowej konsystencji gęstego ciasta. Ciasto dzielimy na dwie części. Jeden i drugi placek pieczemy w 200*C przez 20-25 minut, później zmniejszamy do 180*C i pieczemy jeszcze ok. 15minut.

KREM

Jeśli gotowy to wg instrukcji (zamiast masła – olej koko ale trochę w mniejszej ilości! )

Jeśli robicie z przepisu, to :
Do rondelka wlewamy ¾ szklanki mleka, syrop z agawy, ziarna laski wanilii wraz z laską oraz kilka kropel ekstraktu z wanilii  Do pozostałej reszty mleka dodajemy mąkę , rozpuszczamy ją i dodajemy do rondelka, cały czas mieszając. Zagotowujemy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Z tego przepisu można zrobić eklerki i ptysie  zależy do fantazji 

W wersji świątecznej polecam podawać z kremem piernikowym i czekoladą

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *