Batony „mocy” owsiane na miodzie

20171126_111212
Potrzebujesz:
1.1/2 szklanki lekko zmielonych płatków owsianych
2.1/2 kubka pokrojonych drobno moreli suszonych
3.1/2 kubka pokrojonych drobno jagód goi
4.1/3 kubka mleka w proszku
5.1/2 kubka migdałów
6.1/2 kubka płatków typu chocapic
7.1/3 kubka miodu
8.1/3 kubka syropu z agawy
9.łyżka skórki pomarańczowej

Możecie opcjonalnie dodać łyżkę rozpuszczonego oleju kokosowego, jeśli macie obawy, że się nie sklają. Jednak ja nie dodawałam.

Płatki owsiane lekko mielimy i prażymy w piekarniku przez 25 minut w 180*C, co chwilę mieszając. W rondelku podgrzewamy miód i syrop. Dodajemy łyżkę skórki pomarańczowej lub opcjonalnie łyżke soku z cytryny lub pomarańczy. ściągamy z ognia – studzimy.
Pozostałe składniki wsypujemy do wysokiej miski. Dodojemy ciepłe płatki i zawartość z rondelka. Dobrze mieszamy kilkakrotnie. Na blaszcze lub desce rozkładamy papier do pieczenia, formujemy z masy kwadrat lub prostokąt przykrywając również go papierem. Przyciskamy całość deską lub garnkiem i wstawiamy do lodówki na min. godz., a najlepiej na całą noc (jak ja). Wyciagamy, kroimy na batony i każdy wkładamy w osobny woreczek. Można je spokojnie mrozić (jak ja) i trzymać nawet kilka miesięcy w zamrażarce :)

Smacznego! :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *