kruszonka z wiśniami i nutą kokosa

20171229_165552

Kochani, poniżej kolejny z moich wyymyślonych przepisów….. i potwierdzony! :) Miały być kukurydziane ciastka z jabłkiem a wyszła pyszna kruszonka z wiśniami! Mąka kukurydziana jest tak „krucha”, że z samej mąki ciastek nie zrobimy…

Potrzebujesz:
1.ok. szklanki mąki kukurydzianej
2.1 jajko
3.szcypta proszku do pieczenia
4.2 łyżki miodu
5.łyżka masła

Frużelina:
1.1-2 szklanki wiśni drylowanych
2.2 łyżki cukru trzcinowego
3.woda
4.łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2łyżki zimnej wody

Dodatkowo:
wiórki kokosowe

Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy pozostałe składniki. Ciasto mieszamy i wyrabiamy mocno dłońmi aż przestanie się rozpadać. Wkładamy do lodówki na min. 20 minut. W tym czasie, na patelnię wrzucamy wiśnie, dodajmy cukier i podlewamy wodą. Gotujemy 7-10 minut. Dodajemy rozrobioną mąkę ziemniaczaną, energicznie mieszając. Odstawiamy.
Wyciągamy ciasto, dzielimy na pół. Połową wyścielamy spód foremki silikonowej, wilgotnymi dlońmi dociskamy do spodu. Pieczemy 10 minut w 180stopniach. Wyciągamy. Wykładamy wiśnie, posypujemy delikatnie cukrem trzcinowym i wiórkami kokosowymi, kruszymy pozostałą część ciasta i delikatnie uciskamy górę. pieczemy w 175* do 25minut. Polecam jeść na ciepło! :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *